TT-circuit en zijspannen voor altijd verbonden

TT-circuit en zijspannen voor altijd verbonden

Het TT Circuit Assen en het WK zijspannen zijn voor altijd met elkaar verbonden dankzij de successen van de familie Streuer uit het nabij gelegen Grolloo. Vader Egbert won de TT voor het eerst in 1987, toen hij al drie wereldtitels op zijn naam had, zoon Bennie won de Grand Prix voor zijspannen tijdens de GAMMA Racing Day in het jaar dat hij de wereldtitel pakte. 


Niet alleen de familie Streuer, maar alle deelnemers in het WK zijspannen zijn dol op het Circuit van Drenthe. Het circuit is doordrenkt in historie en de snelle, vloeiende aaneenschakeling van bochten zorgt voor een uitdagende race-ervaring. Over de jaren heen zijn hier veel kampioenstitels gewonnen en verloren.Nederlandse kanshebbers

Nederlandse kanshebbers

De aandacht van Nederlandse fans gaat uit naar twee teams. Bennie Streuer uit Grolloo doorbrak in 2015 de dominantie van ‘de grote drie’ door 25 jaar na zijn vader wereldkampioen te worden met bakkenist Geert Koerts. Sinds enkele jaren vormt Bennie een team met zijn Franse passagier Kevin Rousseau. Het seizoen begon slecht voor het duo toen ze in Le Mans door een technisch probleem aan de kant kwamen te staan. Tijdens de laatste race in Oscherschleben leek Streuer de snelheid weer gevonden te hebben, maar op driekwart van de race moest hij het span opnieuw met pech aan de kant zetten. Het team kampt eigenlijk al het hele jaar met een tekort aan motorvermogen. Streuer en Rousseau zetten alles op alles voor een goede thuisrace met hopelijk een podiumplaats als beloning.


Het tweede team dat in de belangstelling staat van Nederlandse fans en media is het duo Kees Endeveld, die ook in Grolloo woont en zijn passengier Jeroen Remmé uit Ens in de Noordoostpolder. 2019 is hun eerste volledige seizoen in het ‘FIM World Sidecar Championship’.  Vanwege het aanzienlijke niveauverschil tussen het WK en de nationale competities was het team wat terughoudend in haar verwachtingen en stelde een persoonlijke doelstelling om in de top tien van het kampioenschap te eindigen. Tot ieders verbazing staat het duo zesde in het klassement met zes punten voorsprong op de ongelukkige Streuer en Rousseau.


16 wereldtitels, drie teams

16 wereldtitels, drie teams

Het team van Tim Reeves en Mark Wilkes leidt de tussenstand en is met twee overwinningen en drie tweede plaatsen dit seizoen favoriet voor de overwinning in Assen. De broers Ben en Tom Birchall staan tweede in de tussenstand en kunnen het Tim en Mark nog moeilijk maken. Net als Streuer/Rousseau kenden ook de regerend wereldkampioenen bij de seizoensopener in Le-Mans de nodige technische malheur. Ze leverden een fantastische strijd met de ‘Flying Finns’, Pekka Päivärinta  en Jussi Veravainen, maar door technische problemen eindigde het duo uiteindelijk als vierde. De equipe Päivärinta /Veravainen staat mede dankzij die overwinning derde in het kampioenschap. Deze drie teams domineren niet alleen het huidige seizoen, maar eigenlijk de afgelopen twee decennia. Sinds 2005 behaalden zij 16 (!) wereldtitels waarbij de Brit Reeves voor zeven wereldtitels tekende. De Fin Päivärinta werd vijf maal de beste van de wereld en de Brit Birchall vier maal.   


Gamma Eru Ford valvoline Drenthe Telegraaf RadioNL