Verslag Dag 1

Verslag Dag 1

Coureur Jack Aitken had op dag 1 van het GAMMA Racing Day raceweekend de eer om voor het eerst een Formule 1-bolide van de nieuwe generatie op Nederlandse bodem de sporen te geven. Aitken met de razendsnelle R.S.17 met hybride V6 Turbo kon op veel belangstelling rekenen van de fans, zowel tijdens de demonstraties als in de paddock. World Superbikecoureur Leon Haslam mocht het tweede Nederlandse debuut verzorgen, dat van ’s werelds snelste productiemotorfiets, de Kawasaki NINJA H2R. Zowel de ronden op de 400 km/h snelle H2R als die met de WorldSBK machine maakten indruk op het Asser publiek. Na de demonstraties werden ’ s middags de eerste races verreden bij de autoklassen en de Superkarts.


De nog maar 18-jarige Max Weering heeft laten zien dat hij heel wat in zijn mars heeft. De coureur uit Coevorden greep met overmacht de overwinning in de Supercar Challenge op het TT Circuit Assen, tijdens de eerste dag van de GAMMA Racing Day. Hij toonde zich in zijn Lamborhgini Super Tropheo ongenaakbaar en met een voorsprong van 29 seconden op naaste concurrent John de Wilde ging Weering zegevierend over de finish. Hoewel De Wilde de tussenstand in het kampioenschap aanvoert met een ruime voorsprong op Weering, die tweede staat, had hij nu geen antwoord gereed. Weering hoopt morgen tijdens de tweede racedag van de GAMMA Racing Day opnieuw de eerste plaats te pakken en zo een dubbelslag te slaan.


De Ford Fiėsta Sprint Cup pakte prima uit voor Cor Euser Racing, want twee van de coureurs die voor dat team rijden grepen de eerste twee plaatsen. Daan Pijl pakte de winst, nadat hij lange tijd strijd had geleverd met Rik Koen. Op de streep was er slechts 1.6 seconden verschil. In deze gecombineerde klasse met de Nederlandse en Belgische Cup, kwam de winst voor de Cup Belgiė in handen van Bert Longin, die in het overall klassement op de derde plaats kwam. 

Nog spannender was het in de Mazda MX5 race, die zich deels in de regen voltrok. Het was András Király die de overwinning greep, op slechts een halve seconde gevolgd door Toine Kreijne. De winst in de Junior Cup van deze klasse ging naar Maxime Oosten.

Een veld van maar liefst zestig Superkarts kwam aan de start in de Dutch GP Superkarts 2019 en die klasse reed zaterdag twee races. In race één toonde de Duitser Andreas Jost zich de snelste, terwijl hij in race twee genoegen moest nemen met de derde plaats. Toen ging de winst naar routinier Peter Elkmann, ook uit Duitsland.


De liefhebbers van old-timers kwamen aan hun trekken tijdens de race van de Catawiki NK Historische Toerwagens & GT’s. Alleen speelde die race zich in de stromende regen af, waardoor veelvuldig spectaculaire glij- en slippartijen te zien waren. Roger Grouwels wist zich nog het best te weren op de spekgladde baan. Na een fel gevecht met de equipe Bijleveld/Van der Ende, was het Grouwels die de winst pakte met zijn Iso Rovolta 300 GT.

Zondag wordt de GAMMA Racing Day voortgezet met opnieuw spectaculaire races en demonstraties.


Gamma Eru Ford valvoline Drenthe Telegraaf RadioNL